Verseny kiírás

Szeretsz és tudsz érvelni? – Itt a helyed!
Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny

 

A Dr. Nagy László Alapítvány (nyilvántartási száma 11.898; „Alapítvány”) első alkalommal hirdeti meg a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt („Verseny”) az alábbiak szerint.

 

A Verseny célja

A Verseny lehetőséget biztosít joghallgatóknak arra, hogy a jogászi hivatás egyik legnagyobb kihívását jelentő területén, a jól felépített, tiszta, világos, bátor, lehetőség szerint szellemes – és jogilag is helyes – jogászi érvelésben megmutassák magukat és összemérjék tehetségüket egy szakmailag jól előkészített és lebonyolított, jelentős presztízst biztosító, ámde mégis játékos vetélkedés keretében. A Verseny és a kapcsolódó események egyben lehetőséget teremtenek a tavaly fiatalon elhunyt zseniális ügyvéd, dr. Nagy László István emlékének megőrzésére a jogásztársadalomban.

kiiras

A Verseny védnökei
Dr. Király Miklós az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja és Dr. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke

A versenybizottság elnöke
dr. Siegler Konrád ügyvéd

A versenybizottság titkárai
dr. Benyőcs Ádám és dr. Wolf Szandra

A Verseny támogatója
Weil, Gotshal & Manges LLP

Jelentkezési és részvételi feltételek
A Versenyre joghallgatók jelentkezhetnek Magyarország bármelyik egyetemének jogi karáról.

A Versenyre 2014. október 6-ig lehet jelentkezni az info@drnagylaszloalapitvany.hu e-mail címen. A jelentkezéshez a jelentkezőnek csatolnia kell (i) magyar nyelvű, az elérhetőségi adatokat is tartalmazó szakmai életrajzát, (ii) a joghallgatói jogviszonyt igazoló érvényes diákigazolványa másolatát és (iii) a beugró feladat megoldását. A beugró feladat az Alapítvány honlapján (www.drnagylaszloalapitvany.hu) található. A megoldást magyar nyelven, szövegszerkesztővel kell elkészíteni maximum két A4-es oldal terjedelemben.

A jelentkezők közül az Alapítvány kuratóriuma által felkért versenybizottság választja ki azt a maximum 16 hallgatót, aki a Versenyen részt vehet. A jelentkezők 2014. október 10-ig az Alapítvány honlapján keresztül értesülhetnek a versenybizottság döntéséről.

A Verseny időpontja és helyszíne
A Verseny 2014. október 16-án és 17-én a Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges székhelyén (1054 Budapest, Szabadság tér 7, Gránit Torony, 8. emelet) kerül lebonyolításra. További részleteket az Alapítvány honlapja (www.drnagylaszloalapitvany.hu) fog tartalmazni.

A Verseny lebonyolítása
A Verseny több körös kieséses rendszerben kerül lebonyolításra. A versenyzőkből a versenybizottság sorsolással párokat alakít ki és meghatározza a versenyzőpárok versenyzési sorrendjét. Az is sorsolással kerül meghatározásra, hogy melyik versenyző foglalja el az A és melyik a B érvelési pozíciót. Az egymással párban megküzdő versenyzők közül a versenybizottság által kijelölt zsűri dönti el a továbbjutó személyét. A döntés során a zsűri elsősorban az érvelés minőségét (megalapozottság, transzparencia, logikus felépítés, kreativitás, szellemesség) és – tekintettel a feladatokban megjelenő, jogilag vitatható élethelyzetekre – nem feltétlenül a jogi megoldás helyességét és/vagy teljességét értékeli.

A Verseny gördülékeny lebonyolítása érdekében párhuzamosan több zsűri is tevékenykedhet, az elődöntőkben és a döntőben azonban egyetlen zsűri fog közreműködni.

A továbbjutók között a fenti szabályok szerint ismét sorsolás lesz és így tovább egészen a döntőig. A nyolcad- és negyeddöntők 2014. október 16-án, míg az elődöntők és a döntő 2014. október 17-én kerül lebonyolításra.

A sorsolást követően a versenyzők minimum 60 percet kapnak a felkészülésre, amely alatt végig a Verseny helyszínén kell tartózkodniuk. A felkészülés alatt telefonálhatnak, internetezhetnek, jogszabályokat, egyéb forrásokat használhatnak, de egymással nem kommunikálhatnak. Ezután az első versenyzőpár A tagja kap 5 percet az érvei előadására, majd a B tag kap 5 percet erre. Ezt követően a versenyzők további 3-3 percet kapnak az érveik újabb ütköztetésére, és a végén az A versenyző kap még 1 percet a reagálásra. Ezen menetrend szerint versenyez le az összes még versenyben lévő páros egészen a döntőig.

Az egyes fordulók (tehát nyolcaddöntő, negyeddöntő, elődöntő és döntő) lebonyolítása után a zsűri eldönti és kihirdeti a továbbjutókat. A kiesett versenyzők megnézhetik a további fordulókat.

A Verseny nyelve a magyar. A Versenyen való részvétel díjmentes.

A feladatok jellege
A Verseny során megoldandó feladatok a való életből vett magánjogi jellegű vitás helyzeteket modelleznek. Lehetnek közöttük peres és szerződéses tárgyalási, továbbá jogszabály értelmezési feladatok egyaránt. Azonban a feladatok által megjelenített élethelyzetek mindenképpen többféle jogi álláspontot és értelmezési lehetőséget tesznek lehetővé és ezeket kell a versenyzőknek megvédeniük, illetve ütköztetniük. A Verseny során a polgári jogi és társasági jogi tanulmányok előnyt jelenthetnek.

Zsűri
A zsűri tagjait a versenybizottság kéri fel elismert szakemberek közül. A zsűri tagjairól az Alapítvány honlapja (www.drnagylaszloalapitvany.hu) a Versenyt megelőzően tájékoztatást fog adni.

Díjazás
A Verseny győztese lehetőséget kap arra, hogy a Weil Gotshal & Manges LLP londoni irodájában kéthetes szakmai gyakorlaton vegyen részt, melynek során az iroda állja utazásának és londoni szállásának költségeit. A Verseny első három helyezettje továbbá pénzjutalomban részesül, melynek összege az első helyezett esetében bruttó 150.000 forint, a második helyezett esetében bruttó 100.000 forint, a harmadik helyezett esetében pedig bruttó 75.000 forint.

A Verseny győztese továbbá elnyeri a Dr. Nagy László Díjat, amit az Alapítvány kuratóriuma ajánlott fel.

Díjátadó rendezvény
A Verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadójára 2014. november 6-án 17 órakor kerül sor a Budapesti Ügyvédi Kamara (1055 Budapest, Szalay utca 7.) Dísztermében. A díjátadó rendezvény programjáról és egyéb részleteiről megfelelő időben az Alapítvány honlapja (www.drnagylaszloalapitvany.hu) fog tájékoztatást tartalmazni.

Információk
A Versennyel kapcsolatos esetleges kérdéseket várjuk az info@drnagylaszloalapitvany.hu e-mail címen. Dr. Nagy Lászlóról, az Alapítványról, továbbá a Versennyel kapcsolatos hírekről és egyéb információkról az Alapítvány honlapja (www.drnagylaszloalapitvany.hu) ad tájékoztatást.

 

Budapest, 2014. szeptember 10.