Szakmai életrajz

laci2

Dr. Nagy László István

 ügyvéd

 1997-ben végzett az ELTE jogi karán. 1996-1997 során a Genti Egyetem Tempus programjában vett rész. 1998-ban a texasi Amerikai és Nemzetközi Jogi Akadémián tanult.

1997-től 2004-ig ügyvédjelölt, majd ügyvéd a Baker & McKenzie budapesti irodájában.

2004-ben csatlakozott a Weil, Gotshal & Manges budapesti irodájához. 2009-ben a cég nemzetközi partnerévé választották, abban az évben Európából egyedüliként.

2000-től ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja.

Elsődleges szakterületei a társasági jog, a vállalatfelvásárlások és vállalati egyesülések (M&A) joga, továbbá a peres és választottbírósági ügyek. Sokoldalúságára jellemző, hogy számos más jogi területen is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, így a tőkepiaci, restrukturálási és ingatlan tranzakciókban, továbbá a polgári és kereskedelmi jog számos egyéb területén.
 

Érdeklődése rögtön a pályája elején a társasági jog és az M&A ügyletek irányába fordult. Már ügyvédjelölt korában képes volt cégek jogi átvilágítását összefogni és részt venni a tranzakciók strukturálásában. 2001-2002 során a Baker & McKenzie londoni irodájának M&A csoportjában dolgozott, ahol jelentős tapasztalatokat szerzett az angolszász vállalatvásárlási és nyilvános felvásárlási (public takeover) tranzakciókban, elsajátította a vonatkozó angol szabályozást és gyakorlatot.

Számos jelentős privatizációs és M&A tranzakcióban vett rész. Többek között közreműködött a Hungaropharma, az Antenna Hungária és a Budapest Airport privatizációs tranzakcióiban, a MOL gáz üzletágának az E.on részére történő eladásában, a Hungarocamion értékesítésében, az MMBF részvényeinek értékesítésében és a Díjbeszedő csoport megvásárlásában, a jelentős magyarországi nyilvános felvásárlások közül pedig a Graboplast, a Danubius Hotels, a NABI, a Brau és a Rába tranzakciókban.

Különösen jelentősek a tapasztalatai a pénzügyi szektor értékesítési tranzakcióiban. Többek között részt vett a Postabank privatizációjában, az Allianz Bank FHB általi megvásárlásában, a CKB Bank, az ICB Bank és a WestLB értékesítésében.

Jelentős restrukturálási tapasztalatokat is szerzett, melyek közül kiemelkedőek a GE csoport, a Southstream projekt és a NABI csoport társasági jogi átszervezései.

A 2000-es évek közepétől figyelme, részben a magyarországi tranzakciós aktivitás visszaesésével, kiterjedt a peres és választottbírósági ügyekre. Rövid idő alatt megszervezte a Weil budapesti irodájának vitarendezési csoportját, amely a már kialakult és megmerevedett magyarországi ügyvédi piacon meglepő gyorsasággal került be az elismert peres és választottbírósági gyakorlattal rendelkező praxisok közé. Csapatával rendkívül sikeresen képviselte a Heinekent a Brau Union nyilvános felvásárlásával kapcsolatban a kisrészvényesek és a felügyeleti hatóság által kezdeményezett jogvitákban, a MOL-t az OMV, majd a Surgutneftegaz ellenséges felvásárlási kísérlete miatt kialakult komplex peres eljárásokban, a CEZ-t a Vértesi Erőművel szemben indított kártérítési perben, a Magyar Telekomot egyes kisrészvényesek által indított társasági jogi perekben, továbbá a magyar államot és az MVM csoportot, valamint számos magánszektorbeli ügyfelet különböző jogvitákban.

A nemzetközi ügyvédi piacokat évről évre elemző jelentős jogi kiadványok, így a Chambers, a Legal 500 és az IFLR az általa képviselt praxisokat és saját magát is rendszeresen a magyar ügyvédi piac vezető szereplői közé sorolta.

Nagyon komolyan vette a fiatal jogászkollégák szakmai képzését, pályájuk támogatását, ő szervezte a Weil, Gotshal & Manges budapesti irodájának belső szakmai képzési programját. Ennek elismeréseként posztumusz megkapta a cég Jonathan Weiss Mentoring Award elnevezésű elismerését.