Beugró feladat

BEUGRÓ FELADAT SZÖVEGE:

Az ÁTOK Nyrt. Magyarország egyik legnagyobb, műszaki gépek és berendezések és számítógépes szoftverek előállításával foglalkozó cége. A társaság, tudatában a cég jelentőségének és piaci pozíciójának, nagyon komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást, a környezetvédelem, a diverzitás és egyéb alapértékek képviseletét és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezek az értékek a vállalati kultúrában is tartósan megmaradjanak.

A fenti célok elérése érdekében a társaság igazgatósága körlevél útján egy ajánlás formájába burkolt utasítást tesz közzé minden munkavállalója és tisztségviselője részére, hogy a társaságnál jogviszonnyal rendelkezőknek milyen kezdeményezésekben „illik” részt vennie és arra mennyi időt fordítania a munkaidőn túl. Az ajánlás értelmében minden munkavállaló köteles évente legalább két hétvégi napot a cég vezetése által szervezett és felajánlott programon részt venni.

A 2017. évi program mottója az „Életet az éveknek” volt, ami alapvetően a nyugdíjasok, időskorúak és egyéb segítségre szoruló egyedülállók megsegítésére fókuszált. Ezen program-sorozat egyik eseménye az volt, hogy a vállalat munkavállalói a simagöröngyösi „Lemenő Nap” nyugdíjas-otthon felújításában és szépítésében vettek részt. A program egy gyönyörű tavaszi szombat délelőttre volt meghirdetve és minden nagyon szépen is indult. Köszöntő Lapos Elemér polgármester úrtól, sült-kolbász reggeli, amit a nyugdíjas otthon lakói készítettek, meleg tea, stb.

Azonban a szépen induló programba és az azt kövező örömbe némi üröm is vegyült. Egyrészt, Ügyes Károllyal, az ÁTOK Nyrt. osztályvezetőjével, miközben az ereszcsatornát tisztította, felborult az a rozoga létra amit a nyugdíjas-otthon lakói adtak neki a munkát segítendő (mivel az ÁTOK Nyrt. csapatánál nem volt megfelelő létra). Károly a baleset következtében a lábát törte és a szilánkos törés miatt a bal lába 4 cm-el rövidebb lett mint a baleset előtt és csak sántítva tudott ezt követően járni.

Szomjas Ferenc, rendszergazda pedig, miután a kedves nyugdíjasok barátságos unszolására négy kupicával is ivott a mézes-barackból (amit az otthon lakói főztek a kertben termő bio-gyümölcsből) az ÁTOK Nyrt. kisbuszával történő tolatás közben a kerítést nem vette észre és egy lendületes ipszilon forduló után a nyugdíjas-otthon kerítését kidöntötte.

A fenti eseményeket követően az ÁTOK Nyrt. mind Ügyes Károly, mind pedig a „Lemenő Nap” nyugdíjas-otthon jogi képviselőjétől egy-egy per előtti felszólító levelet kapott, amelyben a panaszosok kártérítést követelnek a munkahelyi balesetből eredő tartós egészségromlás, illetve a munkavállaló által okozott kár miatt.

Foglalja össze, hogy az ÁTOK Nyrt. jogi képviselőjeként mit tanácsolna ügyfelének a panaszokkal kapcsolatban (egyezzen meg az egyes panaszosokkal vagy vállalja velük a pereskedést) és mutassa be a javaslatait alátámasztó jogi érveket.